Män på jobbet

Jag har fler manliga kollegor nu än någonsin. Det är ju kul. Mångfald och jämställdhet. Alla killar som väljer att jobba med vård och omsorg är värda sin vikt i guld eftersom de bidrar till att utvidga mansrollen och höja statusen på kvinnoyrken samt räddar oss fruntimmer från obehagliga mansgrisar till vårdtagare, blir inofficiella ledare och kan lyfta tunga grejer med sina starka muskler.

Nu är jag både seriös och ironisk för jag vet inte vad jag ska tycka om denna förändring. Teoretiskt anser jag att det behövs fler män i vården; män som bryter mot normen och visar att det är okej att som man inte ta avstånd från sådant som anses kvinnligt. Dessutom är olika erfarenheter, bakgrunder och infallsvinklar till nytta på alla arbetsplatser, om man anstränger sig för att ta tillvara på dem.

Mina egna erfarenheter är inte lika positiva. Männen på min arbetsplats är undersköterskor och vårdbiträden. Ingen av dem är chef eller arbetsledare eller liknande. Ändå väger deras ord mycket tyngre än vi andras.

Ju fler män som börjat på jobbet desto tyngre har kvinnornas arbete blivit. Många vårdtagare accepterar inte att män hjälper dem med till exempel att duscha. Det betyder att kvinnorna måste göra en större del av det mer ansträngande arbetet. Självklart ska en vårdtagare ha rätt att inte få hjälp av män om hen inte vill det, det säger jag absolut inget om! Många (kvinnliga) vårdtagare känner sig obekväma och oskyddade när de är ensamma med män eller har negativa erfarenheter av dem och med tanke på att de i egenskap av vårdtagare redan befinner sig i en utsatt situation ska sådana känslor givetvis tas på största allvar.

Förut var min arbetsplats en kvinnlig frizon för mig. Det betyder inte att mina kollegor var feminister, det var nog inte så många som var det, men de var inte män. Män finns det gott om i nästan alla delar av mitt liv och det var skönt att komma till en plats där kvinnors intressen stod i centrum på rasterna och där man inte behövde förklara självklara saker. Att diskutera olika typer av konstgjorda naglar, kungliga bröllop, klimakteriet, äkta och oäkta män var inget som behövde ursäktas eller undvikas. Vi behövde inte oroa oss för att män skulle känna sig exkluderade av våra samtalsämnen. Även om den inte alltid stämmer finns idén om att män blir uttråkade av kvinnliga intressen hängande över samtalen i lunchrummet.

Jaja det är som det är antar jag? Vi måste kanske acceptera att mer jämställdhet ibland försämrar kvinnors situation, åtminstone till en början?

Annonser

2 tankar om “Män på jobbet

  1. Intressant erfarenhet, jag som själv aldrig har jobbat i vården har inte tänkt på att det förstås kan bli så. Det borde inte vara så att kvinnor i kvinnodominerade yrken ska behöva dra ett tyngre lass när det kommer in män, samtidigt kan jag ur patientperspektiv förstå de vårdtagare som inte vill bli duschade av män (jag hade själv inte accepterat det). Kanske behöver vissa arbetsplatser bemannas extra när det kommer in fler män, för att situationen ser ut som den gör? Det kommer antagligen inte att hända men din berättelse belyser hur problematisk maskulinitet och mansrollen är idag.

  2. Jag har också haft en del män som kollegor med blandat resultat. Inom omsorgen arbetade jag under några år med kulturverksamhet tillsammans med en manlig kollega. Han ansåg sig själv vara jämlik men när det väl kom till kritan var han precis som de flesta män, tog åt sig äran för det jag hade gjort, gjorde mina idéer till sina och såg mest till sig själv. tyvärr får jag säga är det inte helt lätt att arbeta tillsammans med kvinnor heller inom mitt yrke men det beror mest på att arbetssituationen förändrats så mycket att det numera mest handlar om vem som är duktigast, vem som arbetar mest samt om vem som ligger bäst till hos chefen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s