Om jag blev gravid?

Tänk om jag blev gravid. Det hade varit ett misstag. Jag vill inte ha barn nu. Det passar inte. Jag har inte råd. Det får bli senare. Ändå skulle jag bli glad, och jag skulle vilja behålla det.

Tänk om jag gick med mitt lilla barn i min mage till MVC, nervös men förväntansfull, och fick träffa en barnmorska som börjar ställa frågor om min livssituation. Jag föreställer mig att jag berättar om mina bekymmer över ekonomin (det är ju så dyrt att ha barn och jag har nästan inga pengar!) och om mina psykiska problem (depressioner, ångest, ätstörningar) som försvinner och dyker upp. Jag delar min oro över att bli en dålig mor. Risken finns också att jag blir en bra mor till mitt barn, men att mina krafter inte räcker till för att ta hand om mig själv. Alla dessa tanker skulle jag anförtro åt barnmorskan, för hon har gjort det här för, hon vet bäst.

Men tänk om hon svarar:

Det låter inte som att du är riktigt förberedd än. Jag kan tyvärr inte låta dig genomgå den här graviditeten. Det vore varken rätt mot barnet eller mot dig själv. Vet du, vi bokar in en avbrytning om några dagar och i samband med det får du träffa vår psykolog. Har du sett att vi har Bli Mamma-kurser? Jag rekommenderar att du går några av dem, så är du mer förberedd nästa gång!

Tänk om jag blev tvingad till abort. Det hade varit ett fruktansvärt övergrepp och med mina psykiska problem vet jag inte vad som hade kunnat hända. Tack och lov finns inte den risken för mig, idag, i Sverige.

Men när en kvinna blir tvingad att avstå abort är det exakt samma övergrepp.

Idag i Sverige skulle jag inte bli tvingad att genomgå en graviditet, men abortmotståndarna blir fler och fler. I Sverige är de inte så många att de utgör ett hot, inte idag, men kanske imorgon? I övriga Europa är de desto fler och starkare, och lyckas de påverka EU kommer även vi påverkas. Rätten till fri abort borde vara en självklarhet, men vi måste slåss för den rätten! Det allra minsta man kan göra är att rösta feministiskt i EU-valet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s