1. Det här är feminism för mig…

För mig är feminism KvinnSam. Det är ett bibliotek för genusforskning som har funnits i över femtio år och dess personal är så kunnig, hjälpsam och inspirerande! Från början hette KvinnSam Kvinnohistoriskt arkiv och var en ideell förening.

I deras databas är normen kvinnan, inte mannen. Använder jag sökordet kropp är det inte den skenbart neutrala (vita mans)kroppen jag finner utan kvinnokroppen. Lärare, präster och affärsanställda är sökord. Är man nyfiken på män som varit lärare, präster och affärsanställda är får man vara så god att lägga till män efter. Så här förklarar de själva ämnesorden:

Ämnesorden är valda ur ett konsekvent kvinnoperspektiv, dvs ämnesordet kvinnor är alltid underförstått. Ämnesordet författare avser kvinnliga författare, med ämnesordet poliser menas kvinnliga poliser (eller möjligen manliga poliser i relation till kvinnliga kolleger/brottslingar). Vill man söka poster om manliga brottslingar, författare etc lägger man : män till sökordet, t ex brottslingar: män. Andra texter om män kan man hitta genom att söka på manlighet, mansrollen, fäder osv.

KvinnSam är feminism för mig för att det skapades av kvinnor om kvinnor för kvinnor eftersom det fanns ett behov som männen inte tillgodosåg med sin forskning och verklighetsbeskrivning. De tre grundarna (Eva Pineus, ordförande för en av Fredrika-Breme-Förbundets lokalavdelningar, samt Asta Ekenvall och Rosa Malmström, bibliotekarier på Göteborgs universitetsbibliotek) var så kallade starka kvinnor, med andra förutsättningar än de flesta andra kvinnor i Sverige vid den tiden. De hade förmågan att identifiera problemet och även påbörja en lösning.

Annonser

2 thoughts on “1. Det här är feminism för mig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s