Slipp tänka med hormonspiral!

Malou efter tio pratades det om preventivmedel i förmiddags. Det har visst kommit en ny snällare hormonspiral med mindre hormon och därför mindre biverkningar. Gynekolog Rika Hammarström verkar tycka att den är superbra.

Malou: Men om man inte har fått barn, ska man ändå använda spiral?

Rika: Absolut, absolut! Den är så säker metod, för man måste komma ihåg att en hel del flickor glömmer sina p-piller. Ibland de slarvar med att köpa ut och så tänker att ah, de går en månad utan och plötsligt är de gravida!

Det är alltså bättre att använda spiral eftersom unga kvinnor är så glömska och slarviga att de går och blir gravida trots att de fått p-piller utskrivna. Varifrån kommer denna fördom? Trots att vi i Sverige har tillgång till både abort och akut-p-piller (som reserv om man nu skulle glömma sitt p-piller) är min upplevelse att tjejer som äter p-piller är väldigt noggranna med att ta tabletten vid samma tid varje dag. Man hittar på minnesregler, gör det till en del av kvällsrutinen, sätter en påminnelse på mobilen. Tjejer lär sig tidigt att ta ansvar för sig själva (och andra) i allmänhet och för sina kroppar i synnerhet. Vi lär oss att förändra kroppens utseende, hur vi ska göra för att kroppen inte ska väcka negativa känslor hos andra utan istället positiva (men inte för positiva så klart!). Vi lär oss att dölja våra kroppsfunktioner. Vi lär oss att inte bli gravida.

Idén om att tjejer är slarviga med preventivmedel kommer ur åsikten att tjejer behöver tas om hand och inte vet vad som är bäst för dem själva. Samma värderingar låg bakom att kvinnor inte fick bli myndiga och att preventivmedel var förbjudna. Man trodde att kvinnor skulle börja ha en massa sex om de fick tillgång till preventivmedel, och det skulle inte vara bra för dem! Samma sak gällde förbudet mot abort. På den tiden motboken användes för att köpa alkohol fick kvinnor endast köpa en bråkdel av vad männen fick, så att de inte skulle dricka för mycket, de tanklösa stackarna! Och nu finns fördomen att tjejer inte kan komma ihåg att ta ett litet jävla piller en gång om dagen! När ska samhället börja lita på att tjejer kan ta hand om sig själva och sina egna kroppar?

Annonser

2 thoughts on “Slipp tänka med hormonspiral!

  1. Det där är mycket märkligt?
    Hur kommer det sig att kvinnor görs ansvariga för att försöka skydda sig från mäns sperma? Män borde ta ansvar för sin egen sperma och se till att skydda kvinnor från både graviditet, könssjukdomar och andra diverse underlivsbesvär genom att antingen sluta med penetrationssex eller använda kondom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s